torsdag 25 februari 2010

ÄNTLIGEN!

Wohoo, jag har läst ut American Wife! Puh! Då kan jag börja semestern imorgon i lugn och ro med en ny bok.

Sammanfattningsvis, del 1 om Alice's barndom var underbar, likaså del 2 om hennes vuxenliv och då hon träffar Charlie samt den första tiden med honom. Det är från den tredje delen, då Charlie blivit president, som det blir segt och lite krystat. Här följer ideliga resonemang från Alice om makens politik, förklarande, ursäktande och ja, ungefär att hon älskar sin make och inte hans politik bla, bla, bla. Ärligt talat, jag hoppade över några rader här och där, för det blev lite för tråkigt.

Boken får som helhet 3 av 5, hade sista delen inte bestått av så många tankemonologer hade det blivit 4.

Och med det tar jag en kort tids uppehåll. See ya!

Bokrean

Just det, bokrean började visst imorse (eller var det inatt?). Jag minns att det var min absoluta höjdpunkt på året när det gäller böcker förr i tiden (ja, alltså inte på den "svart-vita" tiden som min dotter brukar säga). Numera finns det aldrig något jag vill ha på bokrean. Allt jag tyckte var intressant i reakatalogerna har jag redan köpt, möjligtvis kan det finnas någon faktabok jag kan tänka mig, men inget jag rusar till rean för. Tråkigt!!

Min son (14 år) å andra sidan hittade några böcker som han var intresserad av (ovanligt för en kille som mest gillar xbox360-spel). Dessa ville han ha:



Man ser var intresset ligger, eller?

Imorgon bär det av

Jahapp, så gott som färdigpackat inför resan till Alperna imorgon. Jag undrar bara om mina 4 pocketböcker kommer att räcka - de är väldigt tunna. I värsta fall (dvs om jag har slut på böckerna dag 6 eller 7) får jag väl låna någon bok från barnen, tror att dottern tar med Harry Potter på engelska, vad sonen har med sig vet nog inte han heller eftersom han inte packat än. Eller så får jag försöka mig på en bok på tyska (nej, tror inte att min skoltyska räcker till det faktiskt).

onsdag 24 februari 2010

American Wife

Jag läser American Wife just nu och har ca 85 sidor kvar och jag vet inte riktigt...det är segt. Den sista delen, då Alice och Charlie flyttat till Washington, är inte lika bra som övriga boken och jag vet inte om jag orkar läsa klart. Jag måste, men jag orkar inte. Annars har ju boken kandiderat till en av de mest läsvärda på länge, men nej, den får nog inte en plats på den listan längre, tyvärr. Vill bara att den ska vara slut så jag kan få börja på nästa bok.

tisdag 23 februari 2010

Too many books - too little time

Ja, det är ju ingen nyhet att det finns så många böcker jag vill läsa, men inte tillräckligt med tid. Bokrecensent på heltid, det skulle jag absolut vilja jobba som. Aaah, tänk att få sitta och läsa böcker PÅ ARBETSTID och få betalt för det. Underbart! Fast bara en nackdel - man får väl knappast läsa det man själv vill, utan det senast utkomna - är det inte så? Nej, kanske man skulle kunna leva som excentrisk miljardär och bara få läsa vad man vill hela dagarna? JA, det ska jag bli när jag blir stor!! Okej, bara ett litet, litet obetydligt problemos - de där miljarderna, var hittar man dem?

måndag 22 februari 2010

Percy Jackson

Innan sommarsemestern förra året tänkte jag att jag skulle vara lite smart och köpa några engelska böcker till mina barn (12 & 14 år gamla), så att de kunde öva på sin engelska under sommarlovet. Jag hade hört gott om bokserien om Percy Jackson, så jag klickade hem bok 1-3 i en sådan här fin förpackning. Nu blev det naturligtvis inte så som mamma hade velat, endast bok 1 öppnades och de andra två har legat och samlat damm. Men nu börjar mamma själv bli intresserad av att läsa böckerna, kanske blir det min egen sommarlovsläsning i år??
Boxen innehåller alltså "The lightning thief" (som kommer ut på bio denna vecka), "The sea of monsters" och "The Titan's curse".

Bok i boken

Ibland när jag läser någon bok, har någon person i boken en bok som jag själv blir intresserad av, jag kallar det LIL (litteratur i litteraturen). På senare tid har det hänt några gånger: I "Hundra och en dag" av Åsne Seierstad skriver hon om att hon köpt en bok om eller av Gertrude Bell (minns inte riktigt). Namnet lät lite svagt bekant och jag rotade runt i bokhyllan hemma och minsann, en av mina "att-läsa-böcker" var just en biografi om Gertrude Bell - "Öknens drottning" av Janet Wallach. Lustigt.

Just nu läser jag "American Wife" av Curtis Sittenfeld och i den har huvudpersonen Alice en bok som heter "Humboldts gift", även den lät bekant och jo, men visst "Humboldts gåva" av Saul Bellow fanns i hyllan hemma, oläst.

Och så är det, inget konstigt med det när det gäller "vanliga" böcker som "Svindlande höjder" (var det inte Bellas favoritbok i Twilightserien?). Men det är ju lite roligt när det händer med lita ovanligare böcker, tycker jag.

fredag 19 februari 2010

3 snabba fakta om mina läsvanor

1. Hemma läser jag på två ställen: i "min" fåtölj eller i sängen.
2. När jag läser på eftermiddagen, dricker jag alltid te till.
3. För den ultimata läsupplevelsen krävs tystnad runt omkring mig när jag läser.

Trevlig helg!

The Magicians

Jag har läst "The Magicians" av Lev Grossman nyligen, jag blev nyfiken på boken efter att ha läst ett inlägg på Bokhora. Den var mycket läsvärd och jag hade svårt att lägga den ifrån mig måste jag erkänna, även om vissa passager var lite långsamma och ibland önskade jag att en del av handlingen skulle utvecklats lite mer. Medan jag läste såg jag framför mig en del av scenerna som film, för det finns en hel del i boken som skulle se mycket bra ut på vita duken.


Handlingen:
”The Magicians” handlar om Quentin Coldwater, en sjuttonårig kille som bor i Brooklyn och går sista året på gymnasiet. Han har sökt till Princeton, men när han med sin kompis kommer till antagningsintervjun hittar de intervjuaren död. När ambulanspersonalen sedan kommer får Quentin ett kuvert med sitt namn på av en av ambulansförarna, en kvinna. Kuvertet innehåller en lapp med ett meddelande samt en anteckningsbok med ett manus till boken ”The Magicians – Book 6 of Fillory and Further”, en sjätte bok i bokserien som Quentin älskar, men som han vet bara består av fem delar. Meddelandet leder honom till en portal som går till en annan värld där en skola för magiker väntar.

Till skillnad mot böckerna om Harry Potter eller Narnia, så är den här boken riktad till lite äldre läsare. The Magicians handlar inte så mycket om trollformler och udda varelser, även om dessa förekommer och man skulle kunna dra många likheter med just Narnia, utan den handlar mer om tonårsliv, utanförskap, svår val, vänskap och naturligtvis - äventyr. I boken blev jag som sagt mest påmind om Narnia, men här finns även en del referenser till Tolkiens värld.

Betyg:
Boken får en självklar 4:a.

torsdag 18 februari 2010

Sookie Stackhouse-böckerna

Det började med att jag såg avsnitt 1 och 2 av True Blood. Sen beställde jag hem boxen med böckerna 1-8 från Amazon.com. Redan efter första boken var det kört, jag kunde inte göra annat än sluka nr 2-8. Fort som attan gick det.

Strax innan jag läste ut 8:an beställde jag hem bok 9. Och jag försökte verkligen tänja ut läsningen - suga på karamellen riktigt länge så att säga, men det gick bara inte. Fort gick det även denna gång och nu....måste jag vänta till maj!


För då kommer bok nr 10 ut - Dead in the family! Jag längtar så. Men vem är det som dör i 10:an, är det Sookies bror Jason?


Kommentar till serien vs böckerna:
Det är synd att böckerna inte följs lite bättre, vissa karaktärer försvinner ju tidigt i böckerna, medan de håller sig kvar i serien och vice versa. Sen flyter serien ut väldigt mycket utanför böckerna, bra ibland, sämre andra gånger. Men jag tycker att castingen hittills har varit strålande: Bättre Sookie och Eric kunde man inte hittat. Få se hur de lyckas med att rollbesätta nyckelpersonerna som kommer lite senare i böckerna (jag tänker mest på Alcide och Quinn).

Uppdatering:
Rollen som Alcide görs av Joe Manganiello. Verkar lovande...

onsdag 17 februari 2010

Bokinköp

Här om dagen klickade jag hem ett gäng böcker, igen. Jag har länge väntat på en ny bok från Elizabeth Kostova, ni vet hon som skrev "Historikern" (som förresten är en av mina favoritböcker på senare år), och nu beställde jag då hem den nya från henne "The Swan Thieves". Jag längtar efter att få börja läsa den, men det blir inte än på ett tag för nästa vecka åker jag iväg på en veckas sportlovsresa och då hade jag tänkt ta med dessa pocketböcker istället (resor kräver många tunna böcker, så att man kan variera sig ifall någon av böckerna inte är bra).

Bokvanor

Hur fort läser du? Själv läser jag normalsnabbt, läsningen går upp och ner, vissa perioder läser jag två böcker i veckan andra en, eller nästan ingen. Lusten kommer och går, fast egentligen beror lässvackorna alltid på att jag inte hittar rätt bok för tillfället, inte att jag inte har lust att läsa. Hittar jag rätt bok går det fort, naturligtvis. Mer läsning blir det förstås också på semestrar och mindre när det är mycket hemma och på jobbet. Men lusten att köpa böcker förblir konstant. Konstant på hög nivå, jag köper nämligen alldeles för många böcker som läggs på hög och som jag inte hinner läsa förrän nästa bokinköp sker. Och jag köper alltid många böcker samtidigt. Och alltid på nätet. Min bokhylla består, skulle jag gissa, till 40% av böcker jag inte har läst, men jag vet inte. Någon dag ska jag se till att räkna och då lovar jag att rapportera.

tisdag 16 februari 2010

Shakespeare

Har precis börjat läsa "En midsommarnattsdröm" av William Shakespeare. Roligt! Återkommer mer om den.

Shakespeares hemlighet

Jag läste "Shakespeares hemlighet" av Jennifer Lee Carrell förra veckan, en bok jag tyckte var riktigt bra. Där fanns spänning, historia, litteratur i litteraturen (LIL) och att det utspelades i teatervärlden och den akademiska, var ett extra plus. När det gäller LIL väcktes en liten längtan efter att börja läsa Shakespeare, så jag har klickat hem "Romeo och Juliet", "En midsommarnattsdröm" och "Som ni vill ha det".



Handlingen:
Kate Stanley, regissör och Shakespeareforskare, får precis innan premiären av Hamlet, som hon regisserar, ett oväntat besök från sin gamla lärare, Rosalind Howard, som har sökt upp henne för att berätta om en sensationell upptäckt hon gjort och även ge henne en ask. Men innan Kate får veta vad det är brinner teatern ner till grunden och Roz hittas död, hon har mördats på samma sätt som Hamlets far mördas på i dramat. I asken som Kate har fått från Roz ligger den första ledtråden till Roz' stora upptäckt och en skattjakt påbörjas som tar Kate från London till Harvard och vidare till den amerikanska västern. Samtidigt som Kate jagas av Roz mördare, hittar hon fler och fler ledtrådar som så småningom leder till att en av världslitteraturens största hemligheter avslöjas.

Betyg:
En stark 4:a av 5 möjliga.

Inlägg numero uno!

Jag kände att jag behövde skriva av mig lite om min kärlek till böckernas värld, därför börjar jag nu blogga. Hav tålamod med mig så här i början, jag lovar att bloggen kommer att bli mer och mer läsvärd för varje vecka som går.