tisdag 26 juli 2011

Shantaram - Gregory David Roberts

Äntligen har jag läst "Shantaram" och så här i efterhand kan jag ju undra varför det tog så lång tid att börja läsa den - måste ha varit storleken som avskräckte (938 sidor). Detta är dock en helt fantastisk bok, som passade bra att läsa nu när jag är ledig.

Handlingen:
Författaren, Gregory David Roberts, har flytt från fängelset i Australien och tagit sig till Bombay där han slår sig ner för att leva ett undangömt liv i stillhet. Det är hans heroinmissbruk som lett honom till en del väpnade rån, vilket är bakgrunden till fängelsedomen. Hans fru har lämnat honom och hans barn får han inte träffa. Så, med ett falskt pass tar han sig till Indien, men hans liv där blir inte något han kunnat föreställa sig. En dag blir han rånad på alla sina tillhörigheter och istället för att ge upp och åka tillbaka till Australien flyttar han in i Bombays slum och bosätter sig i ett skjul stort som en mindre garderob. Han får många vänner och speciellt populär blir han då det upptäcks att han kan hjälpa de fattiga med att plåstra om och ta hand om mindre blessyrer och sår. Han blir slummens doktor. Han får hjälp med att skaffa medicin och annan utrustning, men blir på så sätt indragen i maffiaverksamheten där han skaffar både vänner och fiender. På grund av en av dessa fiender hamnar han i fängelse i Bombay och får där stå ut med en tillvaro så omänsklig att man inte förstår att det kan vara sant. Väl ute ur fängelset följer han med på maffialedarens resa till Afghanistan dit de ska smuggla vapen, en helvetisk resa som slutar med många vänners död.

Shantaram är en rätt så underbar bok, skriven av en man som helt tydligt förutom att han hamnat fel i livet, verkar vara en otroligt insiktsfull, vänlig och varm människa. Han har dessutom ett fantastiskt sätt att beskriva sitt liv och framförallt blir jag berörd av hans vackra språk när han skriver om kärleken till kvinnan och vännerna. 938 sidor flyter fram väldigt fort när man läser något så speciellt, spännande och gripande som Shantaram. Jag önskar att jag läst den tidigare.

Betyg:
5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar