måndag 30 maj 2011

Sommarkalas

Ny kokbok har jag klickat hem, "Sommarkalas" av Hannu Sarenström. Jag gillade "Vinterkalas" väldigt mycket och hoppas att den här är lika bra. Kanske en ny klassiker i min kokbokssamling.

fredag 27 maj 2011

Jeffrey Eugenides

Calliope tipsar om att Jeffrey Eugenides är bokaktuell i höst. Den nya heter "The Marriage Plot" och kommer ut i oktober. Yay!! "Middlesex" är en av mina absoluta favoritböcker så jag ser fram emot den nya boken. Den kommer tydligen att utspelas i den akademiska världen. Yay!! Hösten är räddad.

Stand by me - Sheila O'Flanagan

Chick-lit igen, denna gång av en annan irländska - Sheila O'Flanagan.Handlingen:
Dominique Delahaye är gift med en rik affärsman. Hon är lycklig; de älskar varandra, har gott om pengar och de har en underbar dotter. De har varit gifta i tjugo år, alltsedan Dominique som 18-åring blev gravid och pojkvännen Brendan friade. Tillsammans har de byggt upp Brendans företag, tillsammans har de gått igenom Dominiques svåra förlossningsdepression. Nu när de lagt alla svåra år bakom sig återstår bara att njuta av det goda livet. Men allt är inte som det ska, naturligtvis, och en dag är Brendan försvunnen. Inga telefonsamtal, mail eller brev från honom och helt plötsligt står Dominique där med all börda. Ett företag som är konkursartat, mängder med skulder och så alla frågor. Var är Brendan, vad har hänt och varför hör han inte av sig?

Stundvis är "Stand by me" riktigt bra, den går liksom lite mer på djupet än andra chick-litböcker. Men andra stunder är det lite tråkigt och upprepande. I sin helhet tycker jag dock att boken är helt ok. Den är långt ifrån den glättiga, allt-ordnar-sig-boken, som många andra böcker i samma genre. Den är lite mörkare, lite allvarligare. Vid ett flertal tillfällen blev jag väldigt upprörd av att Dominiques föräldrar (som är djupt troende katoliker) behandlar sin dotter på det sättet de gör. De var väldigt bra porträtterade - jag kände för att strypa mamman ett antal gånger - och blir man engagerad så pass, är det ju positivt. Så, summa kardemumma, tycker jag att "Stand by me" är klart läsvärd.

Betyg:
3++/5

tisdag 24 maj 2011

Sommarens läsning

Det har handlats lite böcker igen och nu tror jag att jag har så att det räcker hela sommaren. Att läsa denna sommar - ett väldigt litet urval:










Det roligaste (?) kommer när det är dags att packa och jag inser att jag inte kan ta med mig alla tjugo böckerna jag vill både pga platsbrist i väskorna och med tanke på vad övervikt kostar. Men, men ännu tre veckor kvar tills vi åker, så jag hinner tänka på saken.

tisdag 17 maj 2011

måndag 16 maj 2011

The Brightest Star in the Sky - Marian Keyes

Då var det dags för en chick-lit; denna gång "The Brightest star in the sky" av Marian Keyes.

Handlingen:
I huset på Star Street 66 finns det fyra lägenheter. Här bor Katie, en PR-kvinna som just fyllt 40, som har lite jobbigt med mannen i livet. Här bor också den 88-åriga damen som har en stor hund; det gifta paret Matt och Maeve och så de två polackerna som har en inneboende irländska som kör taxi. I boken får vi följa alla dessa personer och deras liv (kärleksliv är väl rätt ord här). Allt berättas av ett väsen av något slag - en ande kanske - som har ett uppdrag att slutföra inom en viss tid. Vad det är tänker jag inte avslöja här, men det är lite udda.

Den som har läst Marian Keyes förut vet vad som väntar. Som vanligt har vi flera huvudpersoner som vi får följa genom vardagens upp-och nergångar. Det är förutsägbart och ibland ganska roligt, men tidvis även sorgligt. En sådan där bok som ger några timmars skön avkoppling, men som man sedan glömmer bort. Ta med på semestern och släng efter läsningen.

Betyg:
2/5

onsdag 11 maj 2011

Gargoylen av Andrew Davidson

"Gargoylen" är utläst och det är nästan så att jag känner saknaden efter den redan. Det här är en bok utöver det vanliga, jag lovar.

Handlingen:
Bokens huvudperson är en man i 30-årsåldern; han knarkar, super och försörjer sig som porrfilmsproducent. Han är vacker och eftertraktad, men så, i bokens början blir han svårt bränd i en bilolycka och hans liv har från den ena stunden till den andra förvandlats till ett rent helvete. Den efterföljande rehabiliteringen är mycket smärtsam, inte bara fysiskt utan även själsligt. Från att ha varit en eftertraktat man i sina bästa år, är han nu något som ingen vill titta på än mindre prata med.

Men en dag på sjukhuset dyker Marianne Engel upp. Hon är själv patient där och en mycket märklig kvinna. Marianne påstår att hon och den brännskadade mannen (som vi aldrig få veta namnet på) känt varandra redan på 1300-talet då Marianne var en ung nunna i klostret Engelthal i Tyskland och han var en soldat hon tog hand om, även då brännskadad. Naturligtvis är Mariannes påståenden inte något den brännskadade mannen lägger någon större tilltro till, i alla fall inte i början. Dagens Marianne är skulptör med specialiteten gargoyler, de otäcka skulpturerna som pryder kyrkor och andra stora byggnader, liknande monster med kroppsdelar från djur, odjur och människor. Hon tar hand om den brännskadade mannen och samtidigt som hon hjälper honom att läka, berättar hon om deras tidigare liv tillsammans. Hon berättar även fyra sagor som alla handlar om vad människor gör för varandra i kärlekens namn, kärlek som övervinner allt.

I boken spelar Dantes ”Inferno” en stor roll och när den brännskadade mannen så småningom ska avvänjas från morfinet som håller hans smärtor borta, får han i sina hallucinationer själv vandra igenom ett inferno där han möter de figurer som Marianne berättat om i sina sagor.

Den brännskadade mannens känslor för Marianne växer för varje stund de är tillsammans, men till slut, när man tror att det bara kan sluta på ett sätt, vänder historien.

Det är en fantastisk historia man får läsa i ”Gargoylen” och jag är imponerad av Davidsons förmåga att väva samman nutiden (med den plågsamma brännskaderehabiliteringen), historien (dels med livet på 1300-talet och dels den brände mannens liv innan olyckan) och sagorna som är otroligt fina i sig. Det är helt underbart när man får läsa en så här bra bok som är så välskriven.

Betyg:
5/5

torsdag 5 maj 2011

Bokhögen från Londonresan

Så, här är bokskörden. De planerade inköpen var "The Prince of Mist" av Carlos Ruiz Zafón, "One Day" av David Nicholls, "Water for elephants" av Sara Cruen och "A discovery of witches" av Deborah Harkness. Resten var impulsköp.



En lite bättre bild. Så nu fattas bara lite tid för läsning.

onsdag 4 maj 2011

Ack, ack, ack

Vad är en resa till London utan bokshopping?? Nä just det, ingen resa! Alltså besöktes några bokhandlare och hem kom jag med 7 stycken böcker, vilket gör att jag tangerar förra London-besökets antal inköpta böcker. Waterstone's hade "tag 3 betala för 2" och WHSmith hade "köp en och få den andra till halva priset", erbjudanden jag inte kan motstå. Att det fanns typ 4-5 WHSmith på flygplatsen gjorde ju inte saken bättre/sämre (beroende på hur man ser på saken). Vilka det blev återkommer jag om. Men det blev iallafall några oväntade val och några planerade.