tisdag 26 juli 2011

Shantaram - Gregory David Roberts

Äntligen har jag läst "Shantaram" och så här i efterhand kan jag ju undra varför det tog så lång tid att börja läsa den - måste ha varit storleken som avskräckte (938 sidor). Detta är dock en helt fantastisk bok, som passade bra att läsa nu när jag är ledig.

Handlingen:
Författaren, Gregory David Roberts, har flytt från fängelset i Australien och tagit sig till Bombay där han slår sig ner för att leva ett undangömt liv i stillhet. Det är hans heroinmissbruk som lett honom till en del väpnade rån, vilket är bakgrunden till fängelsedomen. Hans fru har lämnat honom och hans barn får han inte träffa. Så, med ett falskt pass tar han sig till Indien, men hans liv där blir inte något han kunnat föreställa sig. En dag blir han rånad på alla sina tillhörigheter och istället för att ge upp och åka tillbaka till Australien flyttar han in i Bombays slum och bosätter sig i ett skjul stort som en mindre garderob. Han får många vänner och speciellt populär blir han då det upptäcks att han kan hjälpa de fattiga med att plåstra om och ta hand om mindre blessyrer och sår. Han blir slummens doktor. Han får hjälp med att skaffa medicin och annan utrustning, men blir på så sätt indragen i maffiaverksamheten där han skaffar både vänner och fiender. På grund av en av dessa fiender hamnar han i fängelse i Bombay och får där stå ut med en tillvaro så omänsklig att man inte förstår att det kan vara sant. Väl ute ur fängelset följer han med på maffialedarens resa till Afghanistan dit de ska smuggla vapen, en helvetisk resa som slutar med många vänners död.

Shantaram är en rätt så underbar bok, skriven av en man som helt tydligt förutom att han hamnat fel i livet, verkar vara en otroligt insiktsfull, vänlig och varm människa. Han har dessutom ett fantastiskt sätt att beskriva sitt liv och framförallt blir jag berörd av hans vackra språk när han skriver om kärleken till kvinnan och vännerna. 938 sidor flyter fram väldigt fort när man läser något så speciellt, spännande och gripande som Shantaram. Jag önskar att jag läst den tidigare.

Betyg:
5/5

onsdag 20 juli 2011

Läget i hängmattan

Det är tar lång tid mellan inläggen, men jag har fortfarande semester och läser mycket, men orkar inte sitta och skriva. Återkommer så snart jag tar tag i det hela. Under tiden läser jag denna tegelsten.

onsdag 6 juli 2011

Glas och aska - Ann Syréhn Tomasevic

En riktig roman läste jag förra veckan, "Glas och aska" av debutanten Ann Syréhn Tomasevic - en mycket stark debut. Handlingen:
Lili Winkelmann föds i Mulhouse 1884. Den franska regionen Alsace har just blivit tyska Elsass. Hon föds som yngsta barn till en fransk mor och en tysk far och hon har två äldre bröder, Pascal och André. Hennes far driver en tegelfabrik och familjen är välbärgad. I 20-årsåldern gifter hon sig med en österrikisk statstjänsteman i Wien dit hon flyttat, men efter att deras lilla dottern dött i difteri går äktenskapet i kras och Lili flyttar under första världskriget tillbaka till Mulhouse, men återvänder efter några år till Wien där hon träffar en polsk affärsmannen. De gifter sig och flyttar till Berlin, men bestämmer sig snart att de ska emigrera till USA och bosätter sig där i New York. Lilis make, Adam, säljer alla sina tillgångar i Tyskland och investerar i en hotellverksamhet i det nya landet. Lili föder här även en son. Deras liv kunde inte vara bättre: verksamheten går bra, de har gott om pengar och de är kära och friska, men liksom de flesta andra affärsmännen i landet börjar Adam investera och spekulera inom olika områden. Mitt under börskraschen 1929 hittas Adam drunknad i floden och Lilis liv rasar samman. Under åren efter hans död är hon tröstlös men träffar efter en tid en lantbrukare från Mellanvästern och gifter sig med honom och flyttar ut på landet för en tid, men återvänder efter några år till Wien.

Parallellt med att läsaren får lära känna Lili och följa hennes liv, följer man även svenska Amanda som ärvt en ring från Lili och försöker nysta i hennes förflutna för att få veta mer om kvinnan. Man får inte veta så mycket om Amanda, det är inte hon som är huvudpersonen i berättelsen och det kan kännas lite frustrerande ibland. Speciellt tycker jag att jag inte förstår relationen mellan Amanda och Lili riktigt.

Lilis liv är fullt av framgångar likväl som motgångar. Hon är en mycket självständig kvinna trots att hennes liv färgas starkt av hennes tre makar. I sann romananda får hon vara med om lika mycket sorg som glädje och reser sig starkare upp för varje nedgång. Jag tycker att författaren har gjort ett magnifikt arbete med att skapa en berättelse som man kan leva sig in i och uppskatta. Jag tycker att bokens styrka ligger i författarens personbeskrivningar och att de verkligen känns äkta, medan miljön inte känns lika levande alltid, dock är det här en fantastisk debutroman med en vackert och säkert språk.

Betyg:

4/5

tisdag 5 juli 2011

Nu tar jag tag i "Utrensning"

Jag fortsätter plöja i bokhögen och har kommit till "Utrensning". Känns som jag är sist ut att läsa den. Får se om den är så bra som det har skrivits.