torsdag 22 december 2011

Jullov

Nu är det snart Jul och därför tar jag lite ledigt från bloggen. Jag tänker nog läsa desto mer. Jag plockar bland annat upp dessa böcker ur bokhögen och önskar en God Jul.

tisdag 20 december 2011

Charlotte Hassel av Frida Skybäck

Förra veckan läste jag Frida Skybäcks "Charlotte Hassel", en väldigt trevlig bok som avnjöts i favoritfåtöljen med en kopp te, lussebullar och en mjuk filt.


Handlingen:
1758 flyr sextonåriga Charlotte Hassel från Barkarby och gården där hon växt upp med sin syster och sina föräldrar. På grund av en tragisk händelse tvingas hon iväg från sin trygga familj och ungdomskärleken Axel och hamnar i England. Tretton år senare återvänder hon till Stockholm under namnet fru Knightley av Wellingborough, ett namn som hon lånat från sin blivande make. I Stockholm råder lite av ett politisk kaos, då den avlidne kungens efterträdare befinner sig i Paris och adeln hotar ta över all makt. Charlotte upptäcker snart att hennes mor och syster, efter faderns död, tvingats bort från sin gård. Samtidigt är syster bortlovad till fienden. Charlotte behöver hjälp med att ställa saker och ting till rätta, men vem kan hon lita på? Trots att hon är trolovad hemma i England, upptäcker hon att hennes känslor för Axel är minst lika starka som när hon lämnade honom för tretton år sedan.

Kärlek, intriger, fina miljöbeskrivningar, tjusiga hattar, korsetter och en och annan fransk bakelse. Hela härligheten blandas med ett lite dystert Stockholm, där leran skvätter kring kjolfållarna och kalescher hotar fläcka ner bästa peruken. Jag kan se det hela framför mig, lite Marie Antoinette, minus giljotinerna.

Charlotte Hassel är en hjältinna, naturligtvis, då hon kommer från England för att rädda familjen och hedern (och hitta tillbaka till den stora kärleken). Jag gillar henne. Egentligen gillar jag hela boken, den är rolig och håller bra tempo, sida efter sida, men... ja, det finns alltid ett MEN: jag hade velat veta mer om en av birollerna i detta Stockholms-drama och det är fransyskan Chatrine Chausson. Hon kunde varit så mycket mer, jag fick inte riktigt grepp om henne. Ville gärna att hon skulle ta mer plats, bli en riktig bra vän till Charlotte eller fiende, det spelar ingen roll, men beskrivas mer och få lite mer utrymme. Eller så ger Frida Skybäck oss bara en liten försmak av henne, för att sedan ge henne en huvudroll i en kommande bok? Jag hoppas det.

Betyg:
4/5

måndag 12 december 2011

The Thread - Victoria Hislop

The Thread, Victoria Hislops tredje bok, är kanske den bästa av dem alla. Stark, gripande och väldigt välskriven, hamnar den på min tio-i-topp för 2011.

Handlingen:
Efter det grek-turkiska kriget (1919-1922), sker ett utbyte av befolkning mellan Grekland och Turkiet. Grekerna som har bott i generationer i Turkiet tvingas flytta till ett Grekland de inte känner och likaså tvingas turkarna som varit bosatta i Grekland att flytta tillbaka till Turkiet. På en båt som anländer till Thessaloniki i maj 1923 finns bland alla grekiska flyktingar en femårig flicka, Katerina. Hon har under all uppståndelse i Smyrna (dagens Izmir i Turkiet), tappat bort sin mamma och sin syster och tas istället hand om Eugenia och hennes två döttrar. I Thessaloniki blir de tilldelade ett litet hus på Irinigatan, ett hus som tillhört en muslimsk familj som har skickats tillbaka till Turkiet. Grannarna, Olga med sonen Dimitri samt en judisk familj, blir de vänner som hjälper flyktingfamiljen att starta upp ett nytt liv i en främmande stad. Under uppväxten försöker Katerina få kontakt med sin förlorade mamma och syster, som hamnat i Athen, men kommer inte längre än till att brevväxla med dem. Eugenia, döttrarna och Katerina växer snabbt samman till en familj och med den judiska familjen som starkt stöd, växer Katerina upp till en ganska lycklig ung kvinna, förälskad i Dimitri. Hon får jobb som sömmerska och livet är bra tills andra världskriget kommer och återigen tvingar bort en hel folkgrupp ur landet, den här gången judarna.

"The Thread" är en mycket välskriven berättelse som väver in de fyra största tragedierna i Thessalonikis historia under 1900-talet: den stora branden (1917), befolkningsväxlingen (1922-23), utdrivningen av judarna (1943) och den stora jordbävningen (1978). Hislop har genom att berätta en familjs historia lyckats väva in alla dessa händelser utan att det resulterar i en seg bok om stadens historia. Det är en fantastisk bedrift att skriva en bok om så tunga och tragiska ämnen utan att det blir tråkigt en endaste sekund. Läs, njut och om du är blödig, ha en näsduk i beredskap.

Betyg:
5/5

fredag 2 december 2011

Jag handlar, alltså finns jag...

Bara för att jag inte hinner läsa betyder det inte att jag inte hinner köpa, åh nej! Har lyckats klicka hem både det ena och det andra, men just nu verkar jag hålla mig till lättsmälta feel-goodböcker. Därför är bland annat dessa på väg hem till mig i detta nu (från Amazon UK).