tisdag 18 september 2012

Fifty Shades-trilogin - E L James

Som många före mig har jag nu läst ut hela Fifty Shades-trilogin. Puh. Och snyft. Att den är slut nu.












Handlingen:
Anastasia Steele övertalas av sin bästa vän Kate, som är sjuk, att åka i hennes ställe och intervjua affärsmannen Christian Grey för en tidningsartikel. Motvilligt åker hon dit och snubblar (bokstavligen talat) in på hans kontor. Christian är, trots sina 27 år, en väldigt framgångsrik entreprenör. Han är dessutom karismatisk, ofantligt rik och guds gåva till kvinnorna, utseendemässigt. Christian fattar tycke för Ana, men ganska fort förstår hon att han inte är som alla andra män, speciellt då han väldigt affärsmässigt föreslår ett förhållande som är något helt annat än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Fifty Shades-böckerna har ju blivit en omåttlig framgångssaga för E L James och en del frågar sig hur, främst med tanke på att böckerna inte anses vara välskrivna. De som undrar har nog inte läst boken eller så är de män, kan jag tro. Jag kan väl hålla med om att språket i böckerna känns enspårigt, banalt och upprepningarna är många, väldigt många. Det flämtas och suckas och sexscenerna är väldigt detaljerade. Men även om en del upprepningar blir tröttsamma, kan man försöka se förbi just detta och se till själva historien och karaktärerna (även om det kan vara svårt).

Christian har allt en man kan önska sig i form av utseende, hjärna och rikedom. Han är ett kontrollfreak som inte tål att någon går emot hans vilja och han är en man som under den ogenomträngliga ytan döljer ett stort mörker. Gång på gång uppvisar han att han innerst inne kämpar mot sina demoner, de som uppkommit genom en hård och brutal barndom. Under den hårda fasaden är han en trasig man, i stort behov av kärlek, tröst och omtanke och ju mer han öppnar sig för Ana och låter henne ta del av mörkret, desto starkare blir Anas kärlek för honom.

Feministerna har hörts gapa om hur Ana framställs som undergiven och hur böckerna är förnedrande och förlöjligar kvinnan och glorifierar våld mot kvinnor, men de kan inte ha mer fel. Ana må vara oskuldsfull och en aning naiv, till en början, men mer och mer växer hon till en mycket stark kvinna som inte låter sig manipuleras. Hon gör som hon själv vill, till Christians förtret. Sakta börjar hon också få klarhet i att hon faktiskt tycker om en del av Christians mörkare sidor. Naturligtvis hamnar de två på kollisonskurs många gånger i de tre böckerna och deras förhållande är mycket, mycket stormigt.

Den här recensionen skulle kunna bli hur lång som helst känner jag, men för att komma till pudeln kärna: Fifty Shades-trilogin är definitivt läsvärd för att den är otroligt underhållande. Man rodnar, skrattar och gråter. Sträckläsning garanteras och precis som jag trodde var det lika bra att köpa hem alla tre böckerna direkt, för det är hemskt spännande. Film är också på gång, men är bara på planeringsstadiet än. Jag undrar just vem som kommer att spela Christian Grey...

Betyg:
5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar