torsdag 26 april 2012

Going La La - Alexandra Potter

Jag har läst chick-lit nu igen. Den här gången var det Going La La av Alexandra Potter. Det är första gången jag läser något från denna författare, men inte den sista.


Handlingen:
På sin födelsedag blir Frankie dumpad av pojkvännen Hugh, vilket inte är riktigt det hon hade trott att han skulle göra, speciellt inte då hon några timmar tidigare hittat ett kvitto från Tiffany's i hans rockficka. Hon trodde ju att han skulle fria, inte dumpa henne! Att hon dessutom blivit av med jobbet helt nyligen gör att hon känner att hon bara måste bort från gråa England. Så  hon packar väskorna och drar till sin bästis Rita i LA, där solen alltid skiner. Där hoppas hon kunna glömma svekfulle Hugh och slicka sina sår. Istället dyker fotografen Reilly upp (hon träffar honom förresten redan på Heathrow) och han är allt som Hugh inte är. Då Hugh behöver en timme i badrummet varje morgon för att göra sig snygg och dofta gott, slänger Reilly på sig slitna jeans och skitig tischa, drar fingrarna genom kalufsen och ser oemotståndlig ut. Han röker och kör en skitig bil, något som Hugh VERKLIGEN inte skulle göra. Så hon kan inte hjälpa att hon blir kär och drar till Las Vegas med honom. Men plötsligt dyker Hugh upp och vill ha henne tillbaka. Så vad ska hon göra? Tillbaka till trygge men lite tråkige Hugh, eller vidare med coola och spännande Reilly?

Going La La är en ganska kul, rätt typisk chick-lit som man gärna fördriver några timmar med. Inga överraskningar - "det måste alltid bli sämre först för att sedan bli bättre" - funkar ju alltid i den här genren. Här finns också, som vanligt, sidekicken som alltid ska vara så himla rolig och vitsig, i detta fall en gåpåig, småvulgär skådespelerska i b-klassen, med det träffande namnet Rita. Som jag förstår är Going La La en av Alexandra Potters första böcker, så hon kanske inte blivit riktigt varm i chick-lit-kläderna än, men jag tror att hon är på god väg.


Betyg:
3/5

tisdag 24 april 2012

Señor Peregrino - Cecilia Samartin

För ett tag sedan läste jag Señor Peregrino av Cecilia Samartin och här kommer nu recensionen.


Handlingen:
Jamilet är en ung och vacker mexikanska, som är resultatet av en våldtäkt hennes lika vackra mamma fick utstå i sin ungdom. Men det är inte därför Jamilet som barn får utstå mobbing och konstiga blickar från både barn och vuxna; det är hennes födelsemärke (egentligen hemangiom) som täcker hela hennes baksida från nacke ner till knäveck och som hon döljer med heltäckande kläder. I många omgångar tar hennes mor med Jamilet till diverse kvacksalvare för att "bota" henne, men inget hjälper. Så en dag upptäcks att modern har svagt hjärta och hon dör inom kort och lämnar en ung, nu föräldralös Jamilet. Jamilet packar packsäcken och ger sig ut på en resa som ska ta henne till andra sidan gränsen och hennes moster som flyttat till USA. Hon klipper håret för att passera som pojke och på det sättet slippa männens blickar och närmanden, tar sig till fots över Rio Grande och in i USA. Väl framme börjar det med att hon mer eller mindre blir mosterns hemhjälp, men för att kunna spara pengar till läkarbesök och borttagning av födelsemärket, som är hennes stora dröm, söker hon snart anställning på ett mentalsjukhus. Hennes uppgift blir att vårda en äldre man som bor i en egen lägenhet högst upp i sjukhuset, en man som ingen vill stanna och arbeta hos en längre tid för att han är så besvärlig. Jamilet får en rad förhållningsorder, men de flesta av dem står skrivna på dörren in till patienten, vilket inte hjälper henne ett dugg, då hon varken kan skriva eller läsa. Både hennes chef och patienten förväntar sig att Jamilet inte ska stå ut och sluta snart hon också, precis som hennes föregångare, men hon arbetar kvar och får lära känna Señor Peregrino och höra hans berättelser om sitt liv. Det är bara en liten detalj - han är ju patient på ett mentalsjukhus, så är det han berättar sant eller bara påhitt?

"Señor Peregrino" hade kunnat bli en riktigt fantastisk bok, om författaren bara hade tagit sig lite mera tid och inte haft så himla bråttom hela tiden.  Episoden med hur Jamilet tar sig över den mexikanska gränsen och söker upp sin moster går flygande fort och på något sätt är det självklart att hon hittar till mostern hur lätt som helst, fast hon aldrig satt sin fot utanför den lilla mexikanska byn. Jag tycker inte heller att man får fram riktigt vad Jamilet tycker och tänker, man får bara lära känna henne ytligt och därför förstår man inte alltid vad som får henne att göra vissa saker. Det mest intressanta med boken är Señor Peregrinos berättelser om hur han gör sin pilgrimsvandring och möter sitt livs kärlek. Det är nästan som att någon annan skrivit just dessa avsnitt. De är mer en röst i stil och känsla med Paulo Coelho, vilket i sig inte säger så mycket, men det är iallafall bättre än övrigt.


Betyg:
-3/5

måndag 23 april 2012

På önskelistan

"Drömbokhandeln" av Laurence Cossé låter som en bok som jag skulle gilla. Åker upp på min önskelista således (jag fyller ju år om en månad, tre veckor och två dagar, men vem räknar??).

tisdag 17 april 2012

Läsläget så här i mitten av april

Jag inser att min hyllvärmarutmaning går åt pipan, eftersom jag läser en massa annat just nu. Jag kan dock trösta mig med att det jag läser är annat som stått i hyllan ett tag, så det är ju inte helt kört liksom. Har precis börjat med Tigern i Galina och jag gillar den än så länge. Borde dock fortfarande sätta mig ner och recensera några av tidigare lästa böcker, men men... har också börjat bygga upp en skaplig hög med böcker som ska med på semestern i sommar (jaja, jag vet att det är två månader kvar dit, men ändå).

torsdag 12 april 2012

Och jag som trodde att jag slutat köpa böcker

Och så var jag där igen - med bokshoppandet. Alltså, så här var det: dottern ville läsa "To Kill A Mockingbird" i ett skolprojekt, men den fanns inte att låna på bibblan och då tänkte jag - vi köper den för jag har själv inte läst den heller. Och man kan ju inte beställa EN bok. Så det ena ledde till det andra och beställningen gick loss på sju böcker *host, host*. Inom kort kommer så bland annat dessa hem till moi: "The Sealed letter", "The Paris Wife" och "The Map".

måndag 2 april 2012

Bel Ami

Kanske dags att damma av Bel Ami av Guy de Maupassant som legat i bokhyllan sedan tjugo år eller så, nu när den blivit film med Robban Pattinson. Vore ju inte så dumt att beta av en så gammal hyllvärmare, eller hur?