måndag 18 februari 2013

Sportlovsläsning

Just nu ligger läsningen på bottennivå, bläddrar väldigt mycket i inredningsmagasin för tillfället istället. Men på fredag bär det av på sportlovsresa till alperna. Stugan saknar internetuppkoppling så det blir mer tid för läsning hoppas jag. Frågan är vad man ska ta med sig för böcker? Just nu ligger dessa tre bra till:



tisdag 12 februari 2013

Det här går väl bra...

Måste säga (skriva) att jag tycker att min hyllvärmarutmatning går ganska skapligt. Visserligen skrev jag ju inte under vilken tidsrymd böckerna skulle vara utlästa, men jag hade i tankarna att det skulle vara före sommarsemestern. Hittills - dvs 5 veckor sedan jag skrev inlägget - har jag läst tre av nio och jag har påbörjat den 4:e.

  • Miss Peregrine's home for peculiar children - Ransom Riggs  läsning pågår
  • Birdsong - Sebastian Faulks
  • The time of my life - Cecelia Ahern
  • Shadow of night - Deborah Harkness
  • Himlens fånge - Carlos Ruiz Zafón
  • The sealed letter - Emma Donoghue
  • Anna Karenina - Leo Tolstoj
  • Tess av D'urberville - Thomas Hardy
  • Bel-Ami - Guy de Maupassant


  • Men man kanske inte ska ropa hej än, för tegelstenarna är ju kvar...

    måndag 11 februari 2013

    From Notting Hill to New York...actually - Ali McNamara

    From Notting Hill to New York...actually är fortsättningen på From Notting Hill with Love...actually, en bok som jag bara älskade, se min recension här.


    Handlingen:
    Filmtokiga Scarlett O'Brien är tillbaka. Hon och Sean, som blev ett par i förra boken, bor ihop i Notting Hill. Det har gått ett år sedan sist och Scarlett jobbar fortfarande i det lilla familjeföretaget, medan Sean reser land och rike runt. Livet är inte så roligt som hon helst vill att det ska vara (som på film det vill säga). Så Sean föreslår att hon och hennes kompis Oscar åker till New York och hälsar på hennes pappa som flyttat dit.

    Som vanligt när Scarlett är inblandad blir allt precis som på film - kaos och drama och många roliga ögonblick. I New York stöter de på tv-reportern Jamie och kameramannen Max, som letar intervjuoffer på gatan utanför Tiffany's. Det uppstår någon slags gnista mellan Jamie och Scarlett, men vad är det - vänskap eller något starkare? Och hur går det ihop när hon är kär i Sean? Förutom att Scarlett kommer på TV, springer hon på Bradley Cooper, blir vän med en TV-mogul och träffar på sjömän under Fleet week. Lägg till en brosch med mystiskt ursprung och en skattjakt och man har ingredienserna till en helt galen och mycket underhållande historia, precis som första boken om Scarlett. Även om början var lite långsam (vilket är enda anledningen till att den inte får full pott) är den andra hälften av boken så rolig att man bara måste skratta högt (vilket jag gjorde vid ett par tillfällen). Karaktärerna är så välbeskrivna att man faktiskt tror att man känner dem på riktigt. Även i den här boken finns det gott om filmreferenser och att den är romantisk behöver jag nog inte tillägga. Sedan att Bradley Cooper fick vara med på ett hörn var naturligtvis ett plus i kanten;-) Så, spring och köp och läs genast!

    Betyg:
    4++/5

    tisdag 5 februari 2013

    Himlens fånge - Carlos Ruiz Zafón

    Tillbaka till Barcelona och De bortglömda böckernas gravkammare...


    Handlingen:
    Det är 50-tal och bokhandeln Sempere & Söner, som drivs av far och son Sempere är på väg att gå i konkurs. Folk köper helt enkelt inte böcker. Men denna jul bestämmer sig far Sempere att nog kan julskyltning vara svaret på deras problem. Ovanför bokhandeln bor sonen Sempere, Daniel, tillsammans med sin fru och son. Daniel stretar på i bokhandeln tillsammans med Fermín, som arbetat där så länge alla kan minnas och som nu håller på att förbereda sig för sitt kommande bröllop. Fermín är inte så glad över varken julskyltning eller livet i övrigt, eller är det bara bröllopsnerver? Så en dag kommer en gammal halt man in i bokhandeln, köper den värdefulla förstautgåvan av Greven av Monte Cristo, som legat på hyllan i evigheter. Men istället för att ta med sig sin dyra bok, lämnar han kvar den och ber Daniel ge boken till Fermín med dedikationen: ”Till Fermin Romero de Torres, som återvänt från de döda och har nyckeln till framtiden.” Detta är början till historien om Fermíns tid i fångenskap i general Francos ökända Montjuïc-fängelse och hur han kom ut därifrån.

    Himlens fånge är, liksom de tidigare två böckerna (Vindens Skugga och Ängelns lek) en ganska mörk historia. Stora delen av boken utspelar sig i Montjuïc-fängelset där vi får veta en hel del om tortyr och andra otrevligheter som plågar internerna där. Vi får lära känna en del nya karaktärer, men återser även gamla bekanta. Förutom fängelset, är miljöerna välbekanta från de två tidigare böckerna, bland annat görs ett återbesök på De bortglömda böckernas gravkammare, där varje ny besökare får lov att adoptera en valfri bok.

    Det måste vara väldigt svårt att skriva en tredje bok i en serie som varit så uppskattad och kritikerrosad världen över. Förväntningarna är naturligtvis skyhöga, men jag tycker ändå att Himlens fånge är ganska lyckad. Naturligtvis inte perfekt som Vindens skugga (som är en av mina absoluta favoritböcker - all time!), men rätt bra ändå.

    Betyg:
    4/5

    lördag 2 februari 2013

    De nya inköpen

    Vilka böcker blev det då från Amazon sist? Jo, det blev Beautiful Creatures, From Notting Hill to New york... actually, The Silver Linings playbook och You had me at Hello.

    fredag 1 februari 2013

    Apropå City of Bones...

    ... som jag måste läsa snarast (får nog låna från dottern om jag ber snällt), så är det ju en film på gång. Vet inte när den har premiär i Sverige, men trailern ser lovande ut.